Afvallen met behulp van eiwitrijke diëten

Eiwitrijke diëten winnen de laatste jaren, ook in Nederland, aan populariteit. Als je nu kijkt op social mediakanalen zoals bijvoorbeeld Instagram zie je hoe veel zogenaamde “fitgirls” bezig zijn met het binnenkrijgen van genoeg eiwitten. Ontbijten met kwark, lunchen met eieren en avondeten met kip. Voor of na het sporten nemen ze vaak een eiwitrijke smoothie of een shake gemaakt met eiwitpoeder. Eiwitrijke diëten zoals het Paleodieet en het Atkinsdieet zijn nu populairder dan ooit. 

Eiwitten geven eerder een verzadigd gevoel

Tijdens het volgen van een eiwitdieet is het makkelijker om af te vallen, en daarna op je streefgewicht te blijven. Je zal veel minder last van het zogenaamde “jojo-effect” hebben.
Wanneer je eiwitrijke voeding eet, dan zal je eerder een verzadigd gevoel hebben. Dat betekent dus dat je bij minder calorieën toch een “vol” gevoel hebt. Afvallen doe je door meer energie te verbruiken dan dat er aan energie binnenkomt, en met energie bedoelen wij calorieën. Het is dus makkelijker om minder calorieën te eten en toch geen hongergevoel te krijgen.

Minder last van “vreetbuien”

Door het verminderde hongergevoel, kan je het dieet ook gemakkelijker volhouden. Je hebt minder kans op niet controleerbare vreetbuien. Je zal wanneer je geen eiwitproducten eet, eerder geneigd zijn om wat lekkers te pakken. Met het volgen van een eiwitdieet zal je dat minder snel doen. Je hebt namelijk minder honger en behoefte aan voedsel. Door het verzadigde gevoel, dat een eiwitdieet geeft, kan je ook gemakkelijker nee zeggen, wanneer er iets lekkers wordt aangeboden. Vreetbuien worden vaak ook veroorzaakt door het niet voldoende binnenkrijgen van de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Zorg er dus wel voor dat je naast genoeg eiwitten ook groenten, fruit, koolhydraten, vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Geleidelijke opname van eiwitten in het lichaam

Eiwitten worden geleidelijk in het lichaam opgenomen. Het verteren van eiwitrijke voeding in het lichaam duurt langer dan bij andere voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld koolhydraten. Het lichaam is daardoor voor de nodige energie gedwongen om de vetreserves, die je in het lichaam opgebouwd hebt, aan te spreken. Daardoor verlies je gewicht. Het vetpercentage geeft in principe aan hoe gezond je bent. Wanneer je een goed vetpercentage hebt, zal je minder gezondheidsrisico’s lopen. Er zijn bepaalde ziektes die extra worden versterkt bij een slecht vetpercentage. Je kunt daarbij denken aan hart- en vaatziektes. De plaats waar het vet in je lichaam is opgeslagen is ook belangrijk. Laat, voordat je met een eiwitdieet begint, het vetpercentage eerst meten. Daarna weet je of het voor jou belangrijk is om af te vallen of juist kilo’s aan te komen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *