Eiwitrepen en eiwitpoeder: Nuttig voor sporters?

Op Social Media zoals Facebook en Instagram zie je veel zogenoemde “Fitgirls” veel gebruik maken van eiwitsupplementen. Eiwitsupplementen kunnen eiwitrepen zijn of bijvoorbeeld eiwitpoeder. Maar wat is nou eigenlijk het nut van deze eiwitsupplementen? Hebben ze wel echt effect als je veel sport? En jouw doel spieropbouw is? In deze blog lees je er meer over.

Eiwitbehoefte voor sporters

Jouw lichaam heeft om goed te kunnen functioneren drie verschillende stoffen nodig. Deze stoffen hebben allemaal een verschillende en belangrijke taak voor het lichaam. Het lichaam heeft bouwstoffen, brandstoffen en vitaminen/ mineralen nodig. Brandstoffen zijn de stoffen die jou energie geven, bijvoorbeeld vetten en koolhydraten. Vitaminen en mineralen zorgen ervoor dat jouw weerstand goed is en dat je niet ziek wordt. Als je te veel binnenkrijgt van een bepaalde vitamine of mineraal kan je ook ziek worden. Ook heeft jouw lichaam bouwstoffen nodig. Bouwstoffen zijn onder andere eiwitten.

Meer over de bouwstof eiwit

De bouwstoffen zorgen ervoor dat je kan groeien als je jong bent, of dat je kan werken aan jouw spieropbouw als je volgroeid bent. Ook zorgen bouwstoffen voor (spier) herstel van jouw lichaam na bijvoorbeeld flink sporten. Als sporter heb je dus meer eiwitten nodig, bijvoorbeeld uit eiwitrijke voeding, voor spieropbouw en herstel dan iemand die niet of nauwelijks sport en beweegt. Eiwitsupplementen zoals eiwitpoeder en eiwitrepen kunnen een handige extra eiwitbron zijn.

Soorten eiwitpoeder

Open een willekeurige webshop waar ze eiwitsupplementen verkopen en je ziet al gauw 5 of meer verschillende soorten eiwitpoeders. Maar wat is het verschil en welke poeders kan je nou het beste gebruiken?
Het eerste en grootste verschil tussen de eiwitpoeders is dat je plantaardige en dierlijke eiwitpoeders hebt. Daarnaast bestaan er nog meer verschillen, zeker tussen de dierlijke eiwitpoeders.
Op bodyenfitshop.nl (één van de grootste online “fitshops” in Nederland) verkopen ze verschillende soorten eiwitsupplementen en poeders. Bekijk hieronder enkele verschillende eiwitten die je daar kunt kopen.

  • Caseine eiwitten
  • Whey eiwit concentraat
  • Ei eiwit
  • Calcium caseinaat
  • Melkeiwit concentraat
  • Micellar caseine
  • Whey hidrolisaat
  • Eiwit isolaat
  • Whey proteine

Wil jij weten waar je op moet letten tijdens het aanschaffen van een eiwitpoeder? Kijk dan ook eens op de site van Mens Health voor een uitleg van het ontcijferen van een etiket op een pot eiwitpoeder. Naast eiwitpoeder heb je ook andere eiwitsupplementen waarvan eiwitrepen erg populair zijn. Bij eiwitrepen moet je er goed op letten dat je naast eiwitten niet te veel calorieën in de vorm van suikers (koolhydraten) binnen krijgt.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *