Eiwitten: Het belang en gebruik van eiwitten.

In bladen, in boeken, op tv en op internet wordt er heel vaak gesproken over het belang en gebruik van eiwitten. Eiwitten worden vaak in verband gebracht met sporters en verschillende diëten om af te vallen. Eiwitten zijn noodzakelijk om binnen te krijgen voor iedereen, maar kan een extra positief effect hebben als je een bepaald doel hebt. Er is zoveel verschillende informatie te vinden over het gebruik van eiwitten dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. In september 2016 was er zelfs een aflevering van de keuringsdienst van waarde gewijd aan eiwitpoeder. Hierna zag je op heel veel social media kanalen dat er heel veel over gesproken werd.

Wat is eiwit?

Eiwit (ook wel proteïne genoemd) is een voedingsstof. Er zijn zo ongeveer 50 soorten voedingsstoffen en deze zijn nodig voor alle levensprocessen. Eiwitten, vetten en koolhydraten zijn de voedingsstoffen die het lichaam energie geven en zorgen dat het lichaam kan functioneren. Ze zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van de spieren, organen, zenuwstelsel, hormonen, enzymen en het bloed.

Wat is de rol van eiwit voor jouw lichaam?

Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor voor het eiwit in lichaamscellen. Verder verzadigt eiwit goed en is eiwit belangrijk om het spierweefsel in stand te houden.

Welke eiwitten moet jouw lichaam uit voeding halen?

Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken en andere (de essentiële aminozuren) moeten uit eten komen. Er bestaan ook semi-essentiële aminozuren die het lichaam normaal gesproken zelf kan maken maar die bij sommige aandoeningen en ziekten aangevuld moeten worden via eten.

De eiwitkwaliteit per product verschilt door de hoeveelheid essentiële aminozuren in het product, en door hoe goed het lichaam het product kan verteren.
Er bestaan 9 essentiële aminozuren:
Histidine
Isoleucine
Leucine
Lysine
Methionine
Fenylalanine
Threonine
Tryptofaan
Valine

Bekende eiwitten in voeding zijn bijvoorbeeld caseïne in melk en zuivelproducten.
Bekende groepen lichaamseigen eiwitten zijn onder andere globulines, albumine, keratines, en histonen.

Hoeveel eiwitten heeft jouw lichaam nodig per dag?

Gemiddeld heeft jouw lichaam per kilogram lichaamsgewicht 0,8 gram eiwit per dag nodig. Toch verschilt het per persoon hoeveel je eiwit je per dag binnen moet krijgen. Kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, baby’s, mensen met bepaalde aandoeningen of wonden en kracht- en duursporters hebben bijvoorbeeld al meer eiwitten nodig.
Eet jij vegetarisch of veganistisch? Dan heb jij meer eiwit nodig om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen. Plantaardig eiwit bevat minder essentiële aminozuren dan dierlijk eiwit. Daarom hebben veganisten tot 25% meer eiwit nodig. Dat komt neer op zo’n 15 gram per dag extra voor een volwassene. Verder moet je er als vegetariër en zeker als veganist op letten dat je verschillende bronnen van eiwit eet. Dat is belangrijk om voldoende van alle essentiële aminozuren binnen te krijgen.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *