Peulvruchten als plantaardige eiwitbron

Als je aan plantaardige eiwitten denkt, komen vleesvervangers, tofu en sojamelk en -yoghurt waarschijnlijk als eerste bij jou naar boven. Een van de misvattingen over vegetarisch en veganistisch eten is ook dat het erg duur zou zijn. Maar heb jij ook wel eens gedacht aan de goedkope, gezonde en natuurlijke bron van eiwitten; onbewerkte peulvruchten? Lees snel verder voor informatie over de voedingswaarden en voor tips over de bereiding van peulvruchten.

Onbewerkt en bewerkt

Peulvruchten zijn zaden of zaden met hun omhulsel. Hieronder vallen: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen. Bewerkte peulvruchten zijn tofú, tempé en hummus. Hierover kan je lezen in een volgende blog.
Er zijn ook varianten die niet vallen onder deze noemer, bepaalde peulvruchten worden namelijk meegerekend bij groenten of noten. Dit komt door de studies die naar de gezondheidseffecten hebben gekeken van de peulvruchten.
De sperziebonen, snijbonen, doperwten, peultjes, sugarsnaps en kouseband worden daarom ook gerekend tot de groente. En pinda’s worden daarom gerekend tot noten.

Peulvruchten in de schijf van vijf

Peulvruchten komen door de gezondheidsvoordelen ook voor in de schijf van vijf van het voedingscentrum. Dit komt omdat deze je LDL-cholesterol verlagen, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder zijn ze rijk aan koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Ook bevatten peulvruchten veel vezels.
In de schijf van vijf vallen peulvruchten onder het vak van vis, vlees, ei, noten en zuivel. Dit is het vak met producten die veel eiwitten bevatten.
Wil jij weten hoe jouw schijf van vijf eruit ziet? Op de site van het voedingscentrum kan je dat uitvinden.

schijf van vijf

Bron: http://www.voedingscentrum.nl

Peulvruchten bereiden

Er bestaan varianten in glas en blik. Deze hoef je eigenlijk alleen maar op te warmen om ze te kunnen eten. Wil je ze in een koude salade gebruiken? Dan kun je ze ook koud eten. Tegenwoordig worden peulvruchten steeds populairder en zijn ze ook verkrijgbaar in zakken. Of zelfs gecombineerd met andere gesneden groenten. Hierdoor heb je met een beetje rijst al meteen een volwaardige maaltijd. Peulvruchten in glas en blik kunnen vaak erg lang bewaard worden. Daardoor kan je ze altijd gebruiken als je onverwacht geen tijd hebt gehad om boodschappen te doen en toch een gezonde maaltijd op tafel wil zetten.
Verder bestaan er ook gedroogde varianten. De gedroogde soort moet je eerst lang koken voordat je ze kan gebruiken. Je kunt ze ook eerst laten weken, als je ze daarna gaat koken scheelt dat 10 tot 20 min in de kooktijd.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *