Wanneer kan ik het beste eiwitten eten als ik sport?

We weten allemaal dat sporten gezond is. Veel mensen sporten om af te vallen, om beter of sneller te worden of om zich fit en goed te voelen. Toch kan je met alléén sporten nooit het beste resultaat bereiken. Er wordt vaak gezegd dat bij bijvoorbeeld afvallen, het belang van voeding 70 procent is en van sporten 30 procent.
Het eten in combinatie met sporten is ook erg belangrijk voor het herstel van het lichaam. Eiwitten helpen bijvoorbeeld bij het herstel van de spieren. Nu bestaan er zogenaamde “pre-workout” maaltijden en “after workout” maaltijden. Maar wat is nou beter? Kan je beter eten voor of na het sporten?

Eiwitten eten na het sporten

Je lichaam zal na het sporten weer nieuwe energie binnen moeten krijgen. Daarom is het verstandig om na het sporten een goede maaltijd tot je te nemen. Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag om je lichaam topfit te krijgen. Wanneer je aan het sporten bent, hebben jouw spieren heel wat te verduren gekregen. Je spieren worden flink aan het werk gezet en raken beschadigd door de vele oefeningen. Om te zorgen dat het lichaam weer voldoende energie krijgt en de eventueel beschadigde spieren weer opgebouwd kunnen worden, is een goede maaltijd van groot belang. Velen denken dat je na het sporten zo min mogelijk moet eten om af te vallen maar dat is een denkfout. Na het sporten moeten je spieren voldoende voedingsstoffen krijgen om te kunnen herstellen. Je moet proberen om binnen een uur na het sporten te eten. Je lichaam heeft de voedingstoffen dan hard nodig. Eet dan vooral koolhydraten en eiwitten. Dit zijn twee van de meest belangrijke bouwstoffen van het lichaam.

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk voor sporters?

Eiwitten zijn één van de drie belangrijkste hoofdbestanddelen van ons lichaam. Vetten en koolhydraten moeten we ook tot ons nemen. Vetten en koolhydraten zijn de energiedragers voor het lichaam. Eiwitten zorgen voor het herstel van onze spieren en de opbouw van de cellen. Eiwitten zorgen voor de aanmaak van enzymen, hormonen en het onderhoud van onze spieren. Let er wel op dat je niet te eenzijdig eet. Je moet ook bij het gebruik van een eiwitdieet rekening houden met de schijf van vijf. Wanneer je alleen maar eiwitrijke voeding tot je zou nemen dan is dat niet goed voor het lichaam.

Welke voedingsstoffen moet een goede maaltijd voor sporters bevatten?

Koolhydraten zijn nodig om het lichaam weer van energie te voorzien. De koolhydraten vullen de glycogeen voorraad in je spieren aan. Daarna kun je weer zware inspanningen leveren. De eiwitten heb je nodig om de beschadigde spieren weer te laten herstellen. Zij zijn zeer belangrijk voor de spieropbouw. Eiwitten zijn de bouwstenen voor je spieren. Om na een training je spieren te laten herstellen, heeft het lichaam voldoende eiwitten nodig. Voor sporters die aan krachttraining doen is dat ongeveer 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Een goede sporter houdt er rekening mee dat hij na het sporten nog een heerlijke maaltijd zal nuttigen. Het voorkomt ook dat je na het sporten even snel een snack zal gaan eten of andere verkeerde en ongezonde producten. Je moet ervoor zorgen dat je, wanneer je thuiskomt na het sporten, de ingrediënten in huis hebt om een goede maaltijd klaar te maken. Wanneer je dat doet, ben je op de goede manier bezig. Er moeten in de maaltijd voldoende koolhydraten en eiwitten verwerkt zijn.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *